La 14.00 +8 °C, Melkein selkeää ja poutaa, w 5 m/s.
Su 14.00 +4 °C, Melko pilvistä, ja poutaa, ne 5 m/s.
Ma 14.00 +1 °C, Pilvistä, ja poutaa, ne 3 m/s.
Lauantai 17.11.2018
Nimipäivää viettävät tänään
Einari, Eino
Olet tässä:  Asukas / Terveysvalvonta ja eläinlääkintä / Elintarvikevalvonta

Asukas

Elintarvikevalvonta

Elintarvikevalvonnasta säädetään pääasiassa elintarvikelaissa ja monissa eri elintarvikkeita koskevissa säädöksissä. Tarkoituksena on suojata kuluttajaa elintarvikkeiden aiheuttamilta terveyshaitoilta ja  estää tartuntojen leviäminen elintarvikkeiden välityksellä.
Lainsäädännössä edellytetään, että elintarvikkeita ja niiden tuotantoa sekä valmistusta valvotaan kaikissa valmistus-, käsittely- ja jakeluvaiheissa (esim. leipomo, ravintola, myymälä).

Elintarvikehuoneiston käyttöönotosta on tehtävä hakemus hyvissä ajoin ennen toiminnan aloittamista ja huoneiston tulee olla valvontaviranomaisen hyväksymä ennen toiminnan aloittamista. Hakemus on tehtävä myös suuresta yleisötapahtumasta, jossa myydään elintarvikkeita. Toimijan velvollisuutena on laatia omavalvontasuunnitelma, millä osaltaan varmistetaan elintarvikkeiden laatu ja määräysten mukaisuus.

Valvontaa toteutetaan suunnitelmallisesti tekemällä tarkastuksia, näytteenottoa sekä neuvomalla ja ohjaamalla toimijoita.

Valvonnassa voidaan tarvittaessa käyttää pakkokeinoja, elintarviketurvallisuuden takaamiseksi. Elintarvikevalvonnan tärkeä osa-alue on varmistaa, että yritysten omavalvonta toimii lainsäädännön edellyttämällä tavalla.

Kuluttaja voi ottaa terveystarkastajaan yhteyttä, jos havaitsee elintarvikkeissa virheitä esim. vanhentunut elintarvike, puutteelliset pakkausmerkinnät tai kuluttaja epäilee saaneensa ruokamyrkytyksen. Ruokamyrkytyksen selvitystyössä on tärkeää selvitystyön mahdollisimman nopea käynnistäminen, jolloin myös näytteiden ottaminen ja tutkiminen on mahdollista.

Valvontasuunnitelma

 

Lisätietoa:

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira

Elintarvikelaki

Olet tässä:  Asukas / Terveysvalvonta ja eläinlääkintä / Elintarvikevalvonta
Sivun alkuun