La 15.00 +9 °C, Melko pilvistä, ja poutaa, sw 1 m/s.
Su 15.00 +10 °C, Pilvistä, ja poutaa, sw 5 m/s.
Ma 15.00 +10 °C, Melkein selkeää ja poutaa, w 5 m/s.
Lauantai 20.10.2018
Nimipäivää viettävät tänään
Jasper, Jesper, Kasper, Kasperi, Kauno
Olet tässä:  Minna Ermala / Suunnitelma vai ei - vai tarvittaisko ihan strategiaa?

Suunnitelma vai ei – vai tarvittaisko ihan strategiaa?

7. toukokuuta 2012

Kevätaurinko paistaa lämpimästi ja kauppojen puutarhaosastoilla käy kuhina. Ei ole ihan halpaa hankkia kaikkea kaunista ja kukkivaa pihan viihtyisyydeksi. Toinen toistaan houkuttelevampia rakenteita ja valtava tarjonta taimia, joiden selviämisestä ei ole ihan täyttä varmuutta. Aina voi tietysti kysyä myyjältä. Ehkä taivun kuitenkin ostamaan jälleen niitä samoja taimia, joiden hoidon tunnen ja voin luottaa, että kukinta kestää vähintään heinäkuulle. Tai sittenkin tuo vieressä oleva olisi niin kaunis mutta…

Ostokset on kaupassa suoritettu ja sitten pihan kimppuun. Tyhjä piha ja tasainen nurmikko tontin rajasta toiseen kohtaa katseeni. Nyt tuli sitten ongelma minne kohtaan upottaisin lapionkärjen ja ryhtyisin rikkomaan tasaisen vihreää nurmenpintaa. Kanniskelen kirsikkapuun tainta kohdasta toiseen ja valinnanvaikeus estää tekemästä mitään. Seuraavaksi ihmettelen kukkasipulien kohtaloa. Ne sentään ovat sen verran pienempiä, että kasvupaikalla ei ole niin suurta merkitystä. Niiden paikka on helpompi vaihtaa vaikka myöhemmin. Mutta minne ihmeeseen survon tuon puun? Kuinka suureksi se kasvaa ja mitä se sitten peittää ja estääkö se kulkureitin jonnekin tärkeään nurkkaukseen. No, onpahan ainakin naapureilla muutaman illan hauskaa seurata epätoivoisen puutarhurin vaellusta kirsikkapuu ja suokuokka kainalossa.

Mieleen juolahtaa, että pihasuunnitelma olisi ehkä sittenkin hyvä olla olemassa. Ainakin juuri tässä kevätpihahuuman hetkessä se antaisi selkeät neuvot mitä hankitaan ja minne. Joku olisi ihan ajan kanssa miettinyt, missä kirsikkapuulla on parhaiten tilaa kukoistaa. Suunnitelma saattaisi jopa säästää turhilta hankinnoilta puutarhavillityksen iskiessä pintaan.

Aasinsilta ei ole tässä kohtaa kovinkaan ohut, kun siirrän saman ajatuksen työelämään. Onko järkeä tehdä markkinointia roiskimalla kokeiluja sinne tänne ja odottaa tuleeko niistä mitään. Jos ei kuulu sen kummemmin hyvää kuin huonoakaan, niin jatketaan samalla mallilla. Helpoin on turvautua tapoihin, joita on aina tehty, silloin ainakin tuntee yhteyshenkilöt ja toimintatavan. Joskus pienen asian voi muuttaa, koska loppujen lopuksi muutosta ei juuri kukaan edes huomaa, mutta muutos piristää edes omaa mieltä. Suunnitelmat vievät aikaa ja rahaa ja tuntuvat jopa ahdistavalta persoonasta, joka haluaa mennä sen tuulen mukana mikä sillä hetkellä lämpimimmin puhaltaa. Kyllä se taitaa tässä mallissa jäädä kirsikkapuun taimi istuttamatta ja punaisen houkuttelevat hedelmät poimimatta. Ei pelkästään tänä syksynä vaan vielä useana sen perään.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Vanha viisaus nostaa päätään. Suunnitelma pitää tekemisen linjassaan ja ehkäisee hetken mielijohteen huumassa tehtävät valinnat. Parhaimmillaan siis säästää selvää riihikuivaa ja toteuttajan hermoja. Saattaa suunnitelma jopa antaa tekemisestä asiallisemman kuvan ulkopuolisille siitä että homma on hanskassa ja hanskakin tallessa. Tuloksia pitää jaksaa tehdä ja odottaa määrätietoisesti. Oikeinkaan istutettu hedelmäpuu ei tuota suurta satoa heti.

Istahdanpa siis toviksi pihan laidalle kanniskelusta nuutuneen puuntaimen vierelle ja mietin tarkoin minne laitan sen juurtumaan. Kirsikankukkia odotellessa ja punaisen makeaa satoa sitten joskus!

7. toukokuuta 2012 Minna Ermala

Yhteystiedot

Minna Ermala

Minna Ermala työskentelee Lohjan Kaupungin matkailusihteerinä. Työkokemusta on kertynyt koti- ja ulkomailta matkailuun liittyvistä tehtävistä yli 15 vuotta. Harrastusaika kuluu tällä hetkellä lähinnä perheen, opiskelun ja puutarhan parissa. Matkoilla parasta on hyvä ruoka ja uudet elämykset.

Minna Ermala
Olet tässä:  Minna Ermala / Suunnitelma vai ei - vai tarvittaisko ihan strategiaa?
Sivun alkuun