La 15.00 +9 °C, Melko pilvistä, ja poutaa, sw 1 m/s.
Su 15.00 +10 °C, Pilvistä, ja poutaa, sw 5 m/s.
Ma 15.00 +10 °C, Melkein selkeää ja poutaa, w 5 m/s.
Lauantai 20.10.2018
Nimipäivää viettävät tänään
Jasper, Jesper, Kasper, Kasperi, Kauno
Olet tässä:  Minna Ermala / Mikä tekee kodin?

Mikä tekee kodin?

16. maaliskuuta 2012

Kevätaurinko paistaa kirkkaasti ikkunoista läpi ja paljastaa monet pienten rasvaisten näppien jäljet säteiden välistä. Vasta muutettiin ja nyt jo pitäisi pestä ikkunoita. Eikö uuden kodin pitäisi olla jotenkin hitaammin likaantuva? Alkuvuosi onkin hurahtanut perin kiireisesti uuden ”pesän” järjestelyissä. Perheen muutto Espoosta Lohjalle on vaatinut monenlaisen asian hoitamista ja arkikuvioiden uudelleen organisointia. Mieluista tekemistä valtaosin, täysin vapaaehtoisestihan tähän projektiin lähdettiin.

Muuton tiimellyksessä ja uudelle paikkakunnalle asettuessa, on useamman kerran tullut mietittyä, mitkä asiat oikein tekevät kodin? Muuttokuorman päällimmäisenä kannettiin sisään kahvinkeitin. Se on siis yksi tärkein tekijä muonapuolen hoidossa. Ensimmäisinä huonekaluina kasattiin sängyt. Johonkin sitä pitää illalla päänsä kallistaa. Sitten ryhdyttiin asettamaan muita tuttuja huonekaluja paikalleen ja tekemään pesästä meidän näköistä. Tauluja ei tosin ole vieläkään seinillä kuin pari hassua. Tiettyjen tuttujen tavaroiden asettaminen näkösälle tuo selkeästi turvallisuutta ja tunnelmaa, kodin tuntua.

Pesää viritellessä on tullut tarve hankkia kaikenlaista pientä ja isompaa tavaraa rautakauppojen, markettien ja erikoisliikkeidenkin tarjonnasta. Yksi mukavimmista yllätyksistä muuttajalle on ollut lähes poikkeuksetta saatu ystävällinen ja hyvä palvelu myymälöissä. Olipa sitten kyse isommasta tai pienemmästä liikkeestä. Todellakin, palvelun tasossa on suuri positiivinen ero verrattuna edellisen kotikaupungin liikkeisiin. Täällä tuntuu, että palvelu tulee luonnollisella ystävyydellä ja silmiin katsoen. Mistäpä muusta voisi tulla parempi mieli ja tervetulleempi olo muuttajalle. Erittäin tärkeä osa kotoisan ilmapiirin syntymistä!

Ja sitten ovat ne naapurit. Talvi ei Suomen olosuhteissa ole otollisinta aikaa tutustua naapureihin, koska ainoa oman pihapiirin ulkoilu tapahtuu silloin kun tehdään naama irvessä lumitöitä. Sain sitä paitsi yksi ilta jo armotonta kurinpalautusta perheen 6-vuotiaalta, koska en ole riittävän aktiivisesti hänen mielestään tutustunut naapurin aikuisiin. Hän kun pystyi luettelemaan jo ainakin kahdeksan aikuista, jotka hän tuntee pihapiirin kavereiden vanhempina. Ja toden totta, pakkohan se on tunnustaa, että aikuisena on kieltämättä laiskempi juoksemaan naapurin pihasta toiseen tekemään tuttavuutta, kuin kyseisen palautteen antanut eskarilainen. Lasten avoin suhtautuminen uusiin ihmisiin ja asioihin on kerta kaikkiaan ihailtavaa.

Niin, mikä oikeastaan tekee kodin? Läheiset ihmiset, ystävät, tutut tavarat, mukava ympäristö, lähialueen palvelut, harrastusmahdollisuudet, turvallisuus, eli oikeastaan siis tiivistettynä; hyvä arki. Hyvän arjen tavoitteluun meidänkin perheen muuttopäätös kiteytyi ja toistaiseksi tavoite on toteutunut hyvin. Loistavaksi se muuttuu varmaan siinä vaiheessa, kun voin sanoa tuntevani yhtä monta aikuista naapurustosta kuin poikani ja jokainen niistä aikuisista voisi hoitaa sitä koiraa, kania, kilpikonnaa tai mitä tahansa lemmikkiä - joka meille pitäisi kuulemma hankkia ja jolle pitäisi saada hoitaja, jos ja kun olemme välillä poissa arjesta!

16. maaliskuuta 2012 Minna Ermala

Yhteystiedot

Minna Ermala

Minna Ermala työskentelee Lohjan Kaupungin matkailusihteerinä. Työkokemusta on kertynyt koti- ja ulkomailta matkailuun liittyvistä tehtävistä yli 15 vuotta. Harrastusaika kuluu tällä hetkellä lähinnä perheen, opiskelun ja puutarhan parissa. Matkoilla parasta on hyvä ruoka ja uudet elämykset.

Minna Ermala
Olet tässä:  Minna Ermala / Mikä tekee kodin?
Sivun alkuun