Pe 15.00 +20 °C, Melko pilvistä, ja poutaa, s 6 m/s.
La 15.00 +14 °C, Puolipilvistä, mahdollisesti vähäistä sadetta, sw 9 m/s.
Su 15.00 +14 °C, Puolipilvistä, ajoittain sadetta, sw 4 m/s.
Perjantai 21.09.2018
Nimipäivää viettää tänään
Mervi
Olet tässä:  Ajankohtaista

Talviset luontopolut Karnainen ja Paavolan tammi kutsuvat retkeilijöitä: polut ovat kunnossa ja nuotiopaikat odottavat makkaranpaistajia

Talviset luontopolut Karnainen ja Paavolan tammi kutsuvat retkeilijöitä: polut ovat kunnossa ja nuotiopaikat odottavat makkaranpaistajia

07.02.2018

Lohjalla pidetään kahta luontopolkua – Karnaistenkorven ja Paavolan tammen luontopolkuja – myös talvisin kävelykunnossa. Lohjan Mahis-luonnonhoitoryhmä kunnostaa ja huoltaa niitä. Pitkospuilta on lumet luotu ja nuotiopaikoilla on polttopuita kävijöitä ja makkaranpaistajia varten. Polkuja ei kuitenkaan hiekoiteta, joten ne voivat olla jäisiä. Kukin liikkuu siellä omalla vastuullaan.

Hyödynnä talviset viikonloput ja hiihtoloma ja mene nauttimaan talvisesta metsäluonnosta. Hieno pakkaslumi paljastaa metsänluonnon arkiset askareet. Aika on otollinen opetella eläinten lumijälkiä. Kuinkahan monta erilaista jälkeä löytyy luontopolun varrelta? Siinäpä hyvä kisailu kulkijoille!

Talvinen metsä on myös kuvauksellinen. Ideat ovat vain mielikuvituksesta kiinni, sillä lumen ja jään muokkaamia muotoja on metsäluonto tulvillaan. Saattaapa kuviin eksyä myös metsän asukkaita. Tikkojen reviirirummutukset ovat alkamassa.Tiaisia liikkuu paikoin pikku sekaparvissa, joukosta voi löytää hippiäisen tai puukiipijän. Illan hämärtyessä voi kuulla jo varpus- tai lehtopöllön huhuilua.

Myrskyjen kaatamat puut ovat oiva lisä Karnaistenkorven luonnon monimuotoisuuteen. Kuolleet ja lahoavat puut tarjoavat sadoille eliölajeille ainutlaatuisia elinpaikkoja. Oikeastaan voidaan sanoa, että puussa elämä moninkertaistuu puun kuoltua ja sen kaaduttua verrattuna pystyssä olevaan elävään puuhun. Lahopuissa elää merkittävä osa Suomen uhanalaisista eliölajeista.

Paavolantammen jykevyys on nyt lehdettömänä nähtävissä uhkeimmillaan. Puun muodot tulevat nyt hyvin esille: pintajuuriston myhkyrät, rungon jykevyys, haarojen määrät sekä pitkälle vaakasuoraan osoittavat oksistot. Satumainen näkymä. Hämyisessä säässä tammi on jopa pelottavan oloinen lonkeroisine oksineen. Kannattaa mennä katsomaan ja pysähtyä miettimään mitähän se on saanut nähdä monisatavuotisen elämänsä aikana.

HUOM! Kulje luonnossaaina varovasti hyvin varustautuneena sään mukaisesti ja varo liukastumisia, sillä talvipolut ja etenkin pitkospuut ovat aina liukkaita. Varo myös konkelopuita! Älä mene metsään voimakkaalla tuulisella säällä!

Karnaistenkorven parkkipaikoista vain Suoniementaipaleen parkkipaikka on aurattu ja lisää parkkipaikkoja on Kisakallion urheiluopiston pihalla. Katso lisää: http://kaupunki.lohja.fi/default.asp?sivu=1&alasivu=1424&kieli=246

Paavolantammen parkkipaikka on entisen Saaren koulun vieressä. Katso lisää: http://www.lohjansaaristo.fi/luontokohteet/paavolan-luontopolku/

Tiedote ja valokuvat (pdf)

Lisätietoja: Risto Murto, ympäristöpäällikkö, puh. 050 567 5911.

 
Olet tässä: 
Sivun alkuun